Csodás sóvidék

Szováta-Parajd

A Sóvidék tájegység legjelentősebb települése a gyógyfürdőjéről nevezetes Szováta. Számos sókarszt tó található itt, melyek közül az 1875 táján kialakult Medve-tó a legnagyobb. Alakja kiterített medvebőrre emlékeztet, innen ered a neve. Kerülete mintegy két kilométer, legmélyebb pontja megközelíti a 20 métert. Töményen sós vizének felszínét néhány centiméteres édesvízi réteg borítja, amelyet a tóba ömlő két patak táplál. Az édesvízrétegnek és a nap melegének köszönhetően a sós víz hőtárolóként viselkedik, így a tó vize – ha nem háborgatnák a fürdőzők –a 70 fokot is elérné. Fürdőidényben kellemes 24-26 fokos a víz, amelynek igen magas sótartalma miatt a strandoló csak lebeg a víz felszínén. A kisebb tavak környékén sétálva megcsodálhatjuk a sósziklákat is.

Nem foglalom nagy hangzatos szavakba,
Mert amit érzek, tiszta mély imádat,
Meghatva nézem Isten szép munkáját:
A tavakat, a hegyeket, a fákat,
És lelkem megtelik, boldog gyönyörrel,
Szívem fölujjong, hálásan dobog,
S megáldok minden embert, aki itt
– Habár egy téglányit – alkotni fog.

Endrődi Sándor: Szováta

Szovátáról Parajd felé vesszük az utunk. A település méltán híres a sóbányájáról, amelynek 80 méter mélyen fekvő aknájába buszok viszi le a látogatókat. A hatalmas termekben a légúti betegségekben szenvedők gyógyulnak. A falu szélétől negyedórányi sétára található a különlegessószurdok, a földfelszínre türemkedett egyedülálló sószikláival és kis barlangjaival.

A hamarosan újra megnyíló parajdi strand medencéit a bányából kiszivattyúzott rendkívül magas sótartalmú vízzel töltik fel. A sós víz nem csupán a fürdőzés élményét teszi különlegessé, de számos betegség kezelésére is alkalmas.

Parajdon élt néhány évig Áprily Lajos költő, akinek emlékét szobor és emlékház is őrsi.


Kérdése van? Szeretné, ha visszahívnánk?

Írjon nekünk az alábbi űrlap kitöltésével. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.