Marosvásárhely

Maros menti kastélyok

Marosvásárhely Maros vidékének kereskedelmi, gazdasági és kulturális központja már a XV. században városi címet kapott. A vártemplomban emelték törvényerőre 1571-ben a szabad vallásgyakorlás jogát, a török idõben több ezer lakóját hurcolták el a törökök, és ez a város adott otthont a XVIII. században a Sárospatakról számûzött református kollégiumnak is.

Feltétlenül látogatásra érdemes a vár, amely 1605 és 1640 között épült, valamint a XIV. századi késõ gótikus református vártemplom, amelynek magas, négy fiatornyos tornya a belváros több pontjáról is látható.

Építészeti szempontból a város az 1900-as évek elején indult hatalmas fejlődésnek, Bernády György polgármestersége idején. Ekkor épült aKultúrpalota és a Városháza, a szecesszió két gyöngyszeme, amelyek meghatározzák a város fõterének arculatát. Mindkét épület Jakab Dezső és Komor Marcell tervei alapján épült, akiknek építészeti tevékenysége jelentősen meghatározta a város mai arculatát.

Nem hagyhatjuk ki a Bolyai Gimnáziumot, az egykori Református Kollégiumot, amelynek Bolyai Farkas a tanára, Bolyai János pedig diákja volt. Átellenben található a Teleki Téka, amelyet gróf Teleki Sámuel hozott létre az általa összegyűjtött 40000 kötetre alapozva. Ma ez az épület ad otthont a mintegy 200000 kötetet számláló Teleki-Bolyai Könyvtárnak, ahol számos könyvritkaság között megtalálhatjuk Kõrösi Csoma Sándor tibeti-angol szótárát is.

A Maros mentén felfelé haladva útba ejtjük Sáromberkét, a Telekiek fészkét. A kastély sajnos nem látogatható, jelenleg iskola működik benne. A falu temetőjében található a Telekiek sírboltja, ahol örök álmát alussza többek közt Teleki Sámule kancellár, a Teleki téka alapítója, és Teleki Samu, a nagy Afrika-utazó. A református templom mellett néprajzi kiállítás láthatható, amely magába foglal egy érdekes Teleki-kiállítást is a család bútoraiból és az utazó Teleki személyes tárgyaiból.

A közeli Gernyeszeg volt a Teleki család ősi fészke. A lepusztult állapotában is gyönyörű barokk palotában, amely a Gödöllői kastély mása, jelenleg gyermekotthon működik, nehézkesen látogatható, de leromlott állapotában is sejtetni engedi hajdanvolt pompáját.

A Maros mentén továbbhaladva Marosvécsen állunk meg, hogy meglátogassuk a vidék egyik leglátványosabb emlékét, a Kemény család reneszánsz várkastélyát. Kemény János báró kezdeményezésére itt tartotta éves találkozóit a két háború közötti erdélyi irodalom egyik legjelentősebb társasága, az Erdélyi Helikon. Az általuk kiadott folyóiratnak olyan jelentős alkotói voltak, mint Reményik Sándor, Dsida Jenő, gróf Bánffy Miklós, Kós Károly, Kuncz Aladár, Wass Albert, és mág sorolhatnánk. A kastély parkjában nyugszik báró Kemény János, és itt helyezték örök nyugalomra Wass Albert hamvainak egy részét is. A kastélyban jelenleg elmegyógy intézet működik, belülről nem látogatható.


Kérdése van? Szeretné, ha visszahívnánk?

Írjon nekünk az alábbi űrlap kitöltésével. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.