Rhédey-kastélytól

A Szalmakalap Múzeumig

Ezen a kiránduláson nagyon rossz útviszonyokra és lassú haladásra kell számítani! Turistabusszal nem járható!

Erdőszentgyörgy XIV. századi település kazettás mennyezetű református templommal büszkélkedik, amelynek külső falán Szent Györgyöt ábrázoló freskórészetek maradta fenn. Másik nevezetessége a ma iskolának otthont adó Rhédey-kastély. Itt született ugyanis II. Erzsébet angol királynő ükanyja, Rhédey Claudia grófnő.

A falutól nem messz e található víztározó létrehozásakor a valamikori Bözödújfalut a Ceausescu-féle falurombolás idején teljesen elárasztották, ma már csak egyik templomának tornya mered árván az égre, és válik hónapról-hónapra az enyészetté. Az út mellett emlékmű áll az elpusztított település emlékére.

Kőrispatak méltán híres gyönyörű szalmatárgyairól, és a néhány éve megnyitott szalmakalap múzeumról, amely miatt számos turista keresi fel a települést. A múzeumban Erdély szalmakalap-típusainak gazdag gyűjteménye tekinthető meg, de megismerkedhetünk a szalmakalap-készítés eszközeivel, sőt egy Guiness-rekorder kalappal is.

Énlaka majdnem érintetlen faluképével igazi csemegének számít a Székelyöld iránt rajongóknak. Unitárius templomának gyönyörű fakazettás mennyezete egyedülálló székely rovásírásos kazettát is tartalmaz, amelynek felirata Egy az Isten. A templomba érkezőt a következő felirat fogadja:

“Aki e szentélybe belépsz oldd le saruidat, dobd el álarcodat, s Isten szeretetében megerősödve érezd meg, Te is őrálló, vigyázó vagy.”


Kérdése van? Szeretné, ha visszahívnánk?

Írjon nekünk az alábbi űrlap kitöltésével. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.