Magyar értékek és hagyományok

 

a székelyföldi Nyárádszentlászló ölelésében!

Nyárádszentlászló Székelyföldön, a Görgényi-havasok délnyugati előterében, egyedülállóan szép természeti környezetben fekszik. Lakóinak száma 310 fő, valamennyien magyarok. A Nyárád-völgyében, 500-600 méter magasságú dombok szomszédságában fekvő falu kiválóan alkalmas pihenésre, feltöltődésre, valamint kirándulások és túrák tökéletes kiindulópontja.

A település Orbán Balázs leírása szerint a “Nyárádmentiek legszebb, legfestőibb környezetben fekvő faluja”. A hagyomány szerint ezen a helyen vert sátrat Szent László király egy vadászat alkalmával, egy másik legenda viszont úgy tartja, hogy itt eredetileg egy általa alapított kolostor állt – ez magyarázza a település nevét.

A Nyárád menti ember és a természet évszázados együttélése során kialakult néphagyományok (pl. húsvéti határkerülés) a mai napig fennmaradtak. A tájnak különleges értéket adnak a tavasztól őszig nyíló vadvirágok (tavaszi csillagvirág, kecskelevelű nárcisz, mocsári nőszirom, leánykökörcsin, réti kardvirág) és gyógynövények (menta, fillérfű, orbáncfű, fagyöngy, cickafark).

A Székelyföldi Pásztortűz Panzió az 1921-ben Kolozsváron indított „Pásztortűz” című irodalmi és művészeti folyóirattól kölcsönözte nevét, amelynek programjában a magyar értékek és hagyományok megőrzése, továbbfejlesztése szerepelt, szerkesztői és szerzői közt a kor legnagyobb íróit és költőit sorakoztatta fel. Jelképes névválasztásunkkal szeretnénk kifejezni elkötelezettségünket értékeink, hagyományaink és kultúránk megőrzése iránt.

Célunk, hogy a Székelyföldre látogató vendégek közelről megismerhessék ennek a csodálatos vidéknek egy kis szeletét, az itt lakó barátságos embereket, és ízelítőt kapjanak a kézműves mesterségek fortélyaiból, a még fennmaradt népi hagyományokból.

A Nyárádmente nem tartozik a felkapott székelyföldi turistaútvonalak közé, talán ezért őrizhette meg többé-kevésbé érintetlenségét, báját, őszinteségét. Az erre utazó vándort szíve mindig vissza fogja húzni, mert tapasztalni fogja, hogy bármelyik irányba is indul, csakis jó helyre érkezhet.

Olvassa el a Világjáró magazin úti beszámolóját Nyárádmentéről. Kattintson ide!


Tekintse meg fotóinkat!


Kérdése van? Szeretné, ha visszahívnánk?

Írjon nekünk az alábbi űrlap kitöltésével. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.